Nytt i biblioteket

Fant du det du lette etter?

Takk for din tilbakemelding

hva forsøkte du å finne?


Nytt i biblioteket

 • Borge, Per Erik : Reisen til al-Andalus : Kristina av Tunsbergs brudeferd til Sevilla : roman

  Sensommeren 1257 la fire langskip ut fra bryggen i Tunsberg. Om bord var foruten prinsesse Kristina selv, kong Håkon IVs fremste geistlige og diplomatiske sendebud, hirdmenn, hoffdamer, tjenere og tjenestejenter, til sammen over hundre personer. Oppdraget var å følge Kristina til bryllup i det spanske kongedømmet Castilla og Leon, der hun skulle gifte seg med en av kong Alfonso den vises fem brødre. Brudeferden var strabasiøs, ofte farefylt, men vel fremme møtte hun et fascinerende land som hadde vært under maurisk styre i over fem hundre år, og som arabere og berbere kalte al-Andalus.

 • Senderud, Kjersti Bronken : Hotellet : roman

  Etter morens død, tar en ung jente inn på et hotell sammen med broren og faren sin. Gjennom jentas blikk skildres sorgen, slik hun føler den i seg selv, og slik hun ser den hos faren og broren. På hotellet finnes det også glede og skjønnhet: bygget er gammelt og eventyrlig, med vannliljedammer, skyggefulle skogstier, hagebord der det røkes og konverseres, og grønne plener der gjestene spiller krokket. Enkelte gjester er på ferie, men andre bor permanent ved hotellet. Det gjør også Lola, hotellbestyrerens datter. Ved disken til resepsjonisten og bokentusiasten Njål, møter lola og den unge jenta hverandres blikk. Denne romanen tematiserer sorg, forsoning og behovet for å gjenfinne seg selv i en annens blikk. Kjersti Bronken Senderud er en kritikerrost forfatter og poet.

 • Greni, Sofus : Langs det utslåtte håret

  Sofus Greni debuterer med en roman om sjalusi. Leseren følger to unge mennesker som bor i Oslo. Gjennom romanen gjennomgår den enes blikk på den andre en mørk endring – blikket begynner i kjærlighet, men nærmer seg snart det grådige og det grenseoverskridende. Romanen tematiserer motsetningspar som hengivenhet og forakt, omsorg og vold, og viser hvordan tilsynelatende motsetninger kan bunne i den samme frykten for å miste noen man elsker. Språket i denne romanen beskrives som poetisk, presist og med evne til å skape en fornemmelse av ubehag.

 • Lie, David : Festningsverket : roman

  I Gøteborg, i en bananformet blokk, bor en familiefar med kone og to barn. Den tidligere slitne bydelen deres er i ferd med å gentrifiseres. «Wilhelmlyftet», kalles det storstilte oppussingsprosjektet som foregår, men vår mann føler seg ikke særlig løftet av den grunn. Dag og natt freser kjerneborene i veggene. Han beveger seg med stormskritt mot et emosjonelt bristepunkt, noe som tilkjennegir seg i et språk med høyt driv.

 • Eikill, Edvard : Malmen og sverdet : Finn Arnessons saga

  Det utviklet seg et nært vennskap mellom Finn Arnesson og kong Olav. Kongen utnevnte ham til lendmann med sete på Austrått, og karakteriserte kjærligheten mellom Finn og kona Frøydis som "den gode malmen". Finn ble såret på Stiklestad i 1030, men ble reddet i sikkerhet av broren Kalv, som var en av lederne for bondehæren. Etter kong Olav følger de kongene som Finn gjerne vil være tro mot, noe han på grunn av deres hensynsløse maktbruk får sterke utfordringer med å være. Kong Olavs sønn, Magnus, blir "den gode" og blir også konge av Danmark. Deretter blir kong Olavs bror Harald. "den hardrådige" konge. Han mener han også har krav på Danmark, og ufreden rår. Finn får store utfordringer i en urolig tid.

 • Halås, Lina-Marie Ulvestad : Randhav : roman

  En ung kvinne, Evy, reiser tilbake til øya hun kommer fra. Som naturkonsulent har hun fått i oppdrag å sondere tomten der kommunen planlegger et nytt museum. Mens hun bor hjemme i morens hus, flommer gamle minner tilbake om brorens død. Å savne og å huske er mentale bevegelser, men de kan settes i gang av den sanselige verden: et rom, et klesplagg, eller en bil som lenge har stått parkert på samme sted. Gjennom Evys assosierende tankestrøm, følger leseren bevegelsene hun foretar seg på øya, mot en ny innsikt. Dette er forfatterens debutroman.

 • Kristiansen, Morten M. : Stefaren : roman

  Robert Palmer vokser opp i en villa på Frogner. En dag forsvinner faren hans, en internasjonalt anerkjent kjernefysiker. Den franske advokaten Francois Brasseur flytter inn hos moren og blir Roberts stefar. Robert føler at han omsider har fått den faren han alltid har drømt om. Men så dør moren, og stefaren bare forsvinner. Robert reiser til stefarens hjem i Frankrike for å lete etter spor. I en bokhylle der finner han Ernest Hemingways kunstnerroman "Edens have", som til hans forundring er full av usammenhengende understrekninger med blyant i teksten. Robert bruker disse som brikker i et puslespill for å finne ut hvor stefaren kan ha gjort av seg. Det blir en spennende reise som til slutt bringer han til Assekrem, et to tusen meter høyt fjellplatå i ørkenen i provinsen Tamanrasset i Algerie.

 • Jenssen, Hugo Lauritz : En samisk verdenshistorie : hvordan et arktisk urfolk erobret verden, kolliderte med rasismen og blandet blod med kapitalismen

  Boken følger sporene etter samene som dro ut for å oppdage og erobre verden. Noen fant, i selskap med sine reinsdyr, veien til det europeiske adelskapets private dyrehager. Andre lot seg stille ut på verdensutstillinger eller i større zoologiske hager. Interessen fra publikum var overveldende. I forlengelsen av dette ble samene, i likhet med andre urfolk, flittig benyttet i global reklameindustri. Noen samer deltok aktivt utforskingen av de polare strøk og ble selv polarhelter. Dette er første gang samenes verdenshistorie samles mellom to permer.

 • Hjorth, Michael : En høyere rettferdighet. 6.

  Den sjette lydboken om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Kriminalpsykolog Sebastian Bergman har innsett at hans dager på Riksmord er over, nå holder han forelesninger og skriver bøker. Den eneste han har sporadisk kontakt med, er Ursula. Datteren Vanja har han ikke hørt fra på fire måneder. Vanja har en midlertidig jobb som etterforsker i Uppsala. Nå jobber hun med en serie overfallsvoldtekter, der gjerningsmannen smyger seg på ofrene bakfra, bedøver dem med en sprøyte og trekker en sekk over hodet før han fyllbyrder overgrepet. Når et av ofrene dør, kobles Riksmord inn. Og snart også Sebastian Bergman. Nok en gang tvinges teamet til å legge sine personlige problemer og konflikter til side for å fange den brutale voldtektsmannen som hele Uppsala frykter. Etter hvert er det ting som tyder på at ofrene ikke er tilfeldige.

 • Svedman, Martin : Når jeg drikker

  Henrik er 11 år første gang han strekker seg ut på et badegulv - leende, gråtende, ekstatisk - i alkoholrus. Da han begynner å studere til siviløkonom, har foreldrene forsøkt alt for å hjelpe ham med alkoholismen. Og Henrik er flink til å slutte å drikke, men flinkere til å starte igjen. På studiene møter han Sofie, som forstår både Mozarts pianokonserter og de mest avanserte regnestykker med samme letthet som hun tømmer en flaske. Da Henrik og Sofie flytter sammen, endrer noe seg mellom dem. Hun slutter å drikke, men det gjør ikke Henrik. Diktsamlingen skildrer alkoholikerens tilværelse og tilstand, i glimt som varierer fra det humoristiske til det fortvilende eller patetiske. Forfatteren nevner Baudelaire og Frank O'Hara som inspirasjonskilder.

 • Paasilinna, Arto : Krigshesten

  I Krigshesten bringes de mange entusiastiske norske Paasilinna-tilhengerne til krigsvinteren 1942 i Finland. To sovjetiske partisaner er sluppet ned over de finske skogene for å drive etterretningsarbeid. Leningrad er omringet og tyske og finske tropper har nådd fram til elven Svir. Savolenko og Kunitsjin er gode sovjetiske borgere, men ikke så mye at de følger ordrene blindt. Når de ved en utrolig glipp havner midt i fiendeland, kommer de i nærkontakt med finske soldater, og opplever dramatiske møter med den finske sivilbefolkningen, blant annet en viss apoteker i skjørt. Det er et ganske kritisk bilde Paasilinna gir av den ofte selvforherligende finske hæren, sett gjennom våre to sovjetiske soldaters absurde opplevelser.

 • Montgomery, Hedvig : Foreldremagi : syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen

  Hvordan får du et lykkelig barn? Hvordan skaper du selvtillit? Hvordan
  forbereder du barnet på sorgene som kommer? Hvor sint er det egentlig lov å
  bli? Hvilke feil er de vanligste foreldre gjør? Og hva er egentlig det viktigste du som forelder gjør i løpet av en barndom?
  Psykolog Hedvig Montgomery har 20 års erfaring med arbeid blant barn og familier. I denne boken deler hun sine erfaringer, beste triks og hjelper foreldre å finne en vei mot det alle ønsker: Barn og voksne som har det fint med seg selv. Og hverandre.

 • Montgomery, Hedvig : Miraklenes tid : 0-2 år : syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen

  I denne boken tar Hedvig Montgomery for seg de to første viktige årene av barns liv. Alle foreldre vil gjerne gjøre det rette, men hva er egentlig riktig? Boken er en guide til søvn, mat, lek, de første ordene og behovene som melder seg, men først og fremst gir den trygghet som gjør at man kan utviklet et langt og godt forhold mellom foreldre og barn. Hun viser hvordan man i kaoset av ulike råd kan finne sin egen foreldrestemme, og deler i tillegg egne erfaringer og tips. Hedvig Montgomery er familieterapeut og har lang erfaring i arbeid blant barn og familier. Dette er den andre boken i serien «Foreldremagi»

 • Timgren, Katja : Fra og med nå

  13 år gamle Amanda får drømmen sin oppfylt da hun får sin egen hest, Ila. Med egen hest blir hun en enda sterkere del av stallen der hun har ridd i mange år. Det Amanda trodde skulle bli den verste sommeren noen gang, blir en sommer full av hester og riding. Og en ny venn. Kaja som er flere år eldre og går på videregående, og som kjenner og forstår Ila bedre enn noen. Men etter hvert forstår Amanda at Kaja har problemer. At Kaja er redd for noe, så redd at hun en dag rømmer inn i skogen med Amanda og hestene. Dette er en fortelling om sterke følelser, konflikter, vennskap, hester og hesteglede, sorg og lengsler. Fortelling for mellomtrinnet.

 • Bohemian rhapsody

  «Bohemian Rhapsody» er basert på historien om rockebandet Queen og dets legendariske vokalist Freddie Mercury. Handlingen følger i grove trekk bandets vei mot rockens stjernehimmel, og deres opp- og nedturer frem mot den fantastiske opptredenen under Live Aid i 1985. Bandets kraftsenter er Freddie Mercury – sosialt utskudd, dramaqueen og gudbenådet kunstner – men selv den største stjerne trenger et miljø som lar ham skinne. Sterke hitlåter, nyskapende sound og et grandiost image la premisset for Queens suksess, og filmen viser hvordan det sterke felleskapet i bandet gav grobunn for dette. Men så, når bandet er på høyden av sin suksess blir Freddie Mercury rådet til å satse på en solokarriere. Filmen fikk terningkast 3-4 av norske anmeldere.

 • Börjlind, Cilla : Koldbrann

  Tom Stilton padler i en primitiv kano på Mekongfloden i Thailand. Han er på vei inn i det gylne triangel, på jakt etter en mørk hemmelighet. På veien ransaker han seg selv, og hjemsøkes av et mareritt om en forbrytelse han selv har begått. I Stockholm har Olivia Rönning fått et spesialoppdrag. En familie har blitt sprengt ihjel i en bil. Gjerningsmannen er tatt, men Olivia blir kontaktet av sin tidligere sjef Mette Olsäter. Hun mener det er begått et justismord, og ber Olivia se på saken på nytt. Etterforskningen bringer henne inn i en mørk verden av seksuelle overgrep og mektige menn som er villige til å gjøre hva som helst for å bevare sin posisjon.

 • De la Motte, Anders : Vinterild

  13. desember 1987. I en hyttegrend brenner danseplattingen ned, og en ung kvinne dør i brannen. Hva skjedde egentlig? Venner settes opp mot hverandre og familier splittes, inntil en ung mann tar på seg skylden for mordbrannen. Tretti år senere arver Laura Aulin hytta der hun tilbragte så mye av barndommen, før brannen ødela alt.

 • Mathismoen, Ole : Grønne greier : om natur og miljø og sånt

  Miljø og klima er viktige temaer i dagnes samfunn. I denne boka blir dette behandlet på en tilgjengelig og enkel måte. Her kan man blant annet lese om plastforurensning, klima og natur som forsvinner. I tillegg er det mye ny kunnskap for den vitebegjærlige. Boka egner seg for alle aldersgrupper som trenger informasjon til egen nysgjerrighet, eller til oppgaver på skolen. Teksten og illustrasjonene er humoristiske, hvor illustrasjonene er i tegneseriestil med to gjennomgangsfigurer som forklarer og forenkler vanskelig stoff. Siden våren 2016 har man kunnet lese 'Grønne Greier' på baksiden av Aftenposten Junior. Sakprosa for småskole-/mellomtrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Nedrejord, Kathrine : Slepp meg

  Anna og Amanda har alltid vært bestevenner. Amanda er den som har bestemt, mens Anna alltid har fulgt etter. Anna prøver å finne ut hvem hun er på egenhånd, men da står Amanda i veien. Amanda gjør alt hun kan for å holde Anna nede. Dette er en fortelling om vennskap, ulikhet, tilhørighet og ikke passe inn uansett. Fortelling for ungdomstrinnet. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Næss, Jan Christopher : Det tapte paradis

  Året er 1653. På en tobakksgård på en øy i Det vestindiske hav, er slaven Medeia nok en gang tvunget til å se på at en åkerslave blir pisket til blods. Sønnen til slaveeieren, Jonah Hemp, har derimot ruslet inn i skogen med en bok under armen. Med svært ulike utgangspunkt, drømmer både Jonah og Medeia om en annen tilværelse. Det ingen av dem vet, er at sjørøveren Tybring Torsch holder stø kurs mot øya og gården.