Nytt i biblioteket

Nytt i biblioteket

 • Horst, Jørn Lier : Røykteppe

  Nyttårsaften 2018. Mens nyttårsrakettene smeller ved Rådhuskaia i Oslo, går en bombe av i en søppeldunk. En mann blir drept, og en kvinne blåst på sjøen. Politibetjent Alexander Blix plukker henne opp. Hun er ille tilredt, men i live. Terroralarmen går, men det viser seg snart at kvinnen i vannet er moren til en jente som ble kidnappet og antatt drept ni år tidligere. Emma Ramm er nå krimreporter på heltid. En ny bombe går av i en søppeldunk, men hun er likevel ikke overbevist om at en gal bombemann er løs. Det virker heller som noen er opptatt av å lage falske spor som dekker over en annen forbrytelse. Historien fortsetter der «Nullpunkt» slapp. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Breirem, Kari : Fremme rett og hindre urett : om korrupsjon, rettssikkerhet og varsling

  Forlaget skriver: Advokat Kari Breirem ble den første kjente varsler i Norge da hun i 2002 varslet om økonomisk kriminalitet i advokatfirmaet BA-HR. Saken omfattet aktører på høyeste nivå i norsk politikk og næringsliv. Hun ble utsatt for nådeløs gjengjeldelse og mistet sin direktørstilling. Gjengjeldelsen ble fulgt opp på ny åtte år senere da hun uten grunn ble presset ut av sin stilling som direktør i Borgarting lagmannsrett etter en hensynsløs og langvarig kampanje fra avisen Verdens Gang. Breirem har gjennom mange år engasjert seg sterkt for varslere. I boken forteller hun om den gjengjeldelse og aviskampanje hun ble utsatt for og sine erfaringer som advokat for andre varslere. Det er ingen søndagsskole som beskrives. Forfatteren omtaler en rekke belastende saker fra norsk samfunnsliv de senere årene og reiser spørsmål om Norge er et korrupsjonsfritt samfunn. Er det slik at vi feier slike saker under teppet? Det norske rettsvesen har et meget høyt omdømme. Er det likevel sider ved dette som ikke tåler en kritisk vurdering? Gjelder rettssikkerheten for alle? Er vi på vei mot den juridiske stat? Breirem tar opp forhold som det kan være grunn til å sette søkelyset på.

 • Webb, Katherine : Spor i støvet

  April 1942. Under kaoset som oppstår under bombingen av Bath, forsvinner seks år gamle Davy Noyle. Frances Parry, som skulle passe gutten, plages av skyldfølelse og nekter å tro at han er død. Når bombene har falt og støvet har lagt seg over den ødelagte byen, blir det funnet en død person. Men det er kroppen til en liten jente som har vært savnet i mer enn tjue år og som tidligere var Frances’ bestevenninne. Mens Frances leter etter Davy, fører funnet av venninnen henne tilbake til barndommen og tvinger henne til å stå ansikt til ansikt med forbrytelsen som har kastet skygge over livet hennes. Denne gangen lover hun å avdekke sannheten, uansett hvor mørk den er.

 • Trakl, Georg : Sebastian i draum

  Jon Fosse har gjendikta den austerriske lyrikaren Georg Trakl (1887-1914). Trakl blei berre 27 år, og den litterære produksjonen omfattar berre to diktsamlingar, Gedichte frå 1913 og hovudverket Sebastian im Traum frå 1915, i tillegg til nokre einskilddikt. Forfattarskapen tilhøyrer likevel verdslitteraturen. Trakl er rekna som ein av dei viktigaste tyskspråklege poetane og som den meste sentrale i den tyske ekspresjonismen.

 • Field, Thalia : Fugleelskarar, bakgard

  va er vi villige til å gjere med ord, spør Thalia Field gjennom essay og forteljingar i poetisk form. I ei utforsking av historieforteljing som verkemiddel eksperimenterer ho med litterære sjangrar og reflekterer opent rundt så ulike tema som duer, chatterom, atomvåpen og forfattarar. Field sonderer grensene mellom menneskeleg og dyrisk, fakta og fiksjon. Gjendikting og etterord ved Rune F. Hjemås.

 • Bergquist, Kristian : Jeg klarer det ikke alene

  Poeten utforsker rommet som finnes mellom behovet for kontakt, og behovet for isolasjon. Tittelen rommer dette paradokset, og spiller på det lyriske jeg-ets reise til en avsides hytte; et ønske om kontakt med naturen og fred, selv om det senere demrer at trangen til å forlate, muligens handler vel så mye om frykten for å bli forlatt. Dette er Kristian Bergquists sjuende diktsamling. Hans poesi kjennetegnes av et tydelig og tilgjengelig språk, forankret i en sosial virkelighet.

 • Mollerin, Kaja Schjerven : Historien om Mor Godhjerta

  Boka om Jan Erik Volds ikoniske diktsamling Mor Godhjertas glade versjon. Ja.

  I desember 1968 - et år som siden skulle bli husket for store politiske protester og opptøyer - ble den siste boka på Gyldendals høstliste sendt ut til bokhandlere og avisredaksjoner, skrevet av den tjueni år gamle forfatteren Jan Erik Vold.
  Diktsamlingen med den forbløffende tittelen Mor Godhjertas glade versjon. Ja ble øyeblikkelig en klassiker, kjent for sine folkekjære dikt om loffen, trikken og furukonglen, og for sin glade versjon av modernismen.
  I Historien om Mor Godhjerta undersøker Kaja Schjerven Mollerin om forfatterens arkiv fra denne tiden - brev, notater, dagbøker - kan kaste nytt lys over diktene. Disse diktene vi også skal huske for den åpne, tenksomme tilnærmingen til livets store eksistensielle spørsmål: hva døden er, hva ensomheten gjør med et menneske, hvordan vennskap tar form, og hva det vil si å elske og bli elsket igjen.

 • Nannestad, Bård : Mannen som elsket livet : roman

  Sara har bare kjent faren i noen måneder da han dør. I farens begravelse er hun sammen med farens beste venn, Jarl. Akkurat da de fastslår at det nok ikke kommer noen flere, ramler det inn en rekke merkelige personer. Jarl forstår at han ikke kan underslå noe når han skal fortelle Sara om farens livshistorie. Det er en frodig fortelling om en mann som elsket livet gjennom opp- og nedturer, fra oppveksten i Nittedal, som utelivskonge og dopimportør på 90-tallet, men også om en mann som fant tilbake til seg selv.

 • Tvedt, Ida Lødemel : Marianegropen : essay

  I dette førtitre-akters essayet skriver Ida Lødemel Tvedt om litteratur, ideologi, raseri og kjærlighet, sminke, melk og kakerlakker. Teksten tar leseren fra Bergen til USA og Sunnmøre, ledsaget av forfattere som Maggie Nelson, Lars Amund Vaage og Anne Carson. Formen varierer mellom portretter og intervjuer, monologer og gatevandringer. Marianegropen er Ida Lødemel Tvedts første bok. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Ut og stjæle hester

  Året er 1999. Trond er 67 år gammel, og har trukket seg tilbake til en øde plass for å leve et enklere liv. Høsten nærmer seg vinter, og han ser frem til nyttårsaften 2000, som han skal feire helt alene. Trond blir oppmerksom på en nabo som viser seg å være en mann han kjente som gutt, sommeren 1948. Det var den sommeren faren forberedte han på det store sviket, men også den sommeren Trond ble voksen, og kjente lukten av en kvinne han ønsket å være nær – den samme kvinnen som faren ønsket å dele livet sitt med. Dette lavmælte og finstemte dramaet, som er basert på Per Pettersons kritikerroste bestselger, er regissert av Hans Petter Moland og har Stellan Skarsgård og Bjørn Floberg i de bærende rollene.

 • The Sisters brothers

  I året 1851 i det ville vesten herjer de nådeløse drapsmennene og dusørjegerne Eli og Charlie Sisters. De to brødrene er jakt etter Herman Kermit Warm, en gullgraver som har stukket fra en betydelig gjeld til feil personer. Warm har dessuten funnet opp en genial måte å finne gull på, en kunnskap som er sterkt etterspurt i den beinharde nye verden. Her er det hver man for seg selv. Man må tenke fort og trekke enda fortere, og brødrene Sisters er gode til begge deler. Filmen er regissert av franske Jaques Audiard, som vant Sølvløven for beste regi i Venezia 2018 for dette hardkokte westerndramaet.

 • Kursk

  Den 12. august 2000 sank ubåten Kursk til bunnen av Barentshavet etter en eksplosjon i et av atomrørene ombord. I løpet av noen hektiske dager fulgte hele verden med på det skjebnesvangre dramaet i grenseområdet mellom Russland og Norge. Den tragiske hendelsen fikk storpolitiske konsekvenser da russiske talspersoner først prøvde å dekke over ulykken, og så gikk aktivt inn for å hindre internasjonal hjelp. Filmen følger ubåtkaptein Mikhail Averin og hans besetning på den skjebnesvangre turen, deres pårørendes kamp for å få hjem sine kjære, og de norske og britiske redningsmannskapenes desperate forsøk på å nå frem i tide, da klarsignal endelig ble gitt.

 • PPTs systemrettede arbeid i barnehagen

  «PPTs systemrettede arbeid i barnehagen» handler om barnet som en del av en sosial kontekst. En av oppgavene til Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) er å bistå barnehagen med kompetanse- og organisasjonsutvikling. Bistanden skal bidra til å tilrettelegge barnehagens tilbud til barn med behov for særlig tilrettelegging eller spesialpedagogiske tiltak. Slike tiltak går under betegnelsen systemrettet arbeid. Boka viser at det ikke er en todeling mellom system- og individrettet arbeid. Forfatterne tar for seg PPTs systemrettede arbeid både i et historisk og et teoretisk perspektiv. De ser også nærmere på barns medvirkning, og de belyser systemrettet arbeid i møte med både mangfold og ledelse samt kompetanse- og organisasjonsutvikling. Antologien er forskningsbasert og praksisrelevant. Boka er skrevet for studenter innenfor spesialpedagogikk og velferdsfag, samt forskere og tilsatte i PPT og barnehager. Redaktørene Monica Bjerklund, Berit Groven og Ingvild Åmot har alle vært ledere i forskergruppen Spesialpedagogikk og tidlig innsats ved Dronning Mauds Minne Høgskole. De øvrige bidragsyterne, Kirsti Alteskjær, David Lansing Cameron, Rolf Fasting, Per Tore Granrusten, Herlaug Hjelmbrekke, Henriette Holmen, Velibor Bobo Kovac, Else Johansen Lyngseth, Kari Hoås Moen, Torill Moen, Anne Margrethe Rostad og Anne Dorthe Tveit, omfatter noen av landets fremste eksperter innen systemrettet arbeid.

 • Refsum, Tiril : Kakeboka : enkle plantebaserte kaker for alle - frie for gluten og hvitt sukker

  «Kakeboka» inneholder oppskrifter på veganske kaker, iskrem, bowls, kaffedrikker og andre godsaker uten hvitt sukker og gluten. Forfatteren mener at disse kakene er så sunne at de til og med kan spises til frokost! Tiril Refsum har tidligere gitt ut boka «Rågodt» (2018). Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Faerber, Jane : Keto : optimer din fettforbrenning og gå ned i vekt

  Et ketogent kosthold består av lite karbohydrater, moderate mengder proteiner og mye fett. Dietten skal bidra til å redusere appetitten, optimere kroppens fettforbrenning og slik føre til vekttap. Forfatteren forklarer metoden og hvordan man kan få den til å fungere i praksis. Boken inneholder 80 oppskrifter på retter som passer inn i et ketogent kosthold, strategier for gjennomføring og kostplan.

 • Bergesen, Kjersti : Uterom

  I denne boken viser Kjersti Bergesen frem flere vakre uterom og gir råd om hvordan man kan lage sin egen flotte uteplass. Hun tipser om utstyr og fremgangsmåter og forklarer hva som må til for å få blomster og andre vekster til å trives. Boka handler om både store og små uteplasser. Kjersti Bergesen er for mange kjent fra TV-programmer som Tid for hjem og Tid for hage.

 • Westin, Micke : Langtur : dra dit pepper'n gror!

  Mange drømmer om å legge ut på langtur med seilbåt en gang i løpet av livet. En langtur kan være en jordomseiling, men også en mindre omfattende tur, for eksempel til et naboland. Denne boka viser hvordan slike turer faktisk kan gjennomføres. Micke Westin gir råd om å velge riktig båt og utstyr til å ha om bord, med vekt på at kostnadene skal være så lave som mulig. Forfatteren har selv foretatt alle turene som er beskrevet i boka. Illustrert.

 • Hvitved, Mette : Barselstrikk : nybegynnervennlig strikk fra 0-2 år

  «Barselstrikk» inneholder 18 oppskrifter på plagg til de aller minste. Her er jakker og gensere, dresser og vintersett, smokkesnor og babyteppe. Alle prosjektene er nybegynnervennlige, uten avanserte teknikker, og oppskriftene er skrevet uten bruk av forkortelser. I tillegg er flere av dem illustrert med fotografier som skal gjøre det enklere å forstå fremgangsmåten. Alle oppskriftene i boken er kjønnsnøytrale og kan brukes av både gutter og jenter. Størrelsene går fra 0 mnd. – 24 mnd., og en del av dem går helt ned i prematurstørrelse. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Bromark, Marit O. : Sommerquiz 2019 : 1000 spørsmål & svar

  Denne boken inneholder 1000 spørsmål og svar for hele familien. Den er inndelt etter allmennkategorier, men har også spørsmål om ulike ferieland, sommer og ferieliv.

 • Skarstad, Kjersti : Funksjonshemmedes menneskerettigheter : fra prinsipper til praksis

  Boka gir en lett forståelig innføring i hvordan funksjonshemmedes menneskerettigheter bør forstås og praktiseres. Dette temaet har fått økt oppmerksomhet ved opprettelsen av FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne i 2006, og Norges ratifisering av denne i 2013. Konvensjonen har ført til nye forpliktelser for norske myndigheter, men også for dem som til daglig jobber med funksjonshemmede. Boken tar opp temaer som retten til selvbestemmelse, beskyttelse mot seksuelle overgrep, norske myndigheters ansvar og tjenesteytere som menneskerettighetsarbeidere. Dette er den første norske læreboka om funksjonshemmedes menneskerettigheter.