Nytt i biblioteket

Nytt i biblioteket

 • Knapstad, Miriam Lund : Døden nær

  I denne boken møter vi mennesker som snart skal dø. Gjennom fotografier og tekst forteller de om egne håp, nederlag og måter å gå døden i møte. Boken skildrer også sykepleiere og legers arbeid med døende mennesker, og man følger dem i disse møtene, som rommer vanskelige beslutninger og vonde beskjeder. Når et menneske skal dø, dukker det opp mange spørsmål. Hvordan skal det foregå? Hva er en god død, hvis den finnes? Hvordan kan man leve i forsonlighet med dødsbevisstheten? Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Elnan, Thea Storøy : Mamma i balanse : fortellinger og fakta om norske mødre og arbeidslivet

  Balansen mellom arbeidsliv og familieliv oppleves som krevende av mange norske kvinner. Ikke sjelden må valgene de tar forsvares, enten det er å være hjemmeværende eller å satse på karriere. Hvor mye jobber norske kvinner? Hvordan står det egentlig til med likestillingen i hjemmet? Og hvorfor velger vi som vi gjør? Ved hjelp av statistikk, forskning og intervjuer med en rekke kvinner gir denne boken gir et innblikk i moderne norske husholdninger. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Fjeld, Ruth Vatvedt : Norsk banneordbok

  Banning er kanskje ikke så pent, men det har en rekke funksjoner. Med stygge ord kan vi uttrykke alt fra glede til frykt, vi kan understreke budskapet vårt, eller avskrive andres. Språklige tabu finnes i alle verdens kulturer, i våre eldste og hellige skrifter, sågar som runeinnskripsjoner. Denne boken inneholder over 1000 norske banneord. For hvert av ordene finnes opplysninger om geografisk tilhørighet, ordklasse, tema, grad av tabu, og i hvilken grad banneordet forekommer i dagligspråket. Om det skulle dukke opp et ukjent ord, finnes det opptil flere illustrerende eksempler for hvert av dem, noe som bidrar til å forstå den kontekstuelle anvendelsen av ukvemsordene. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Embrå, Julie : Fargefest med embraknit

  «Farger gir meg energi og gjør meg veldig, veldig glad,» sier Julie. Embraknit - Anne-Grethe og Julie, mor og datter - er to damer som sprudler av kreativitet og fargeglede. Strikkeplaggene deres kjennetegnes av kontraster og glade farger som eksploderer i et fargefyrverkeri. Her får du overkommelige strikkeprosjekter til barn og damer - enten du er nybegynner eller en mer erfaren strikker. Bli inspirert - bli med på fargefesten og overrask deg selv med nye og friske fargekomboer.

 • Tordrup, Rikke Yde : Markante foreldre : en bok til lærere og pedagoger om å håndtere foreldre med store krav og sterke følelser

  Alle lærere og barnehagepedagoger kjenner til dem; foreldre som markerer seg på alle møter og i alle sammenhenger. Hvem er de markante foreldrene, hva driver dem og hvilke konsekvenser får det for barnas utvikling? Hvordan kan lærer og pedagoger møte store krav og sterke følelser på en profesjonell og konstruktiv måte, og slik unngå konflikter? Forfatteren tar utgangspunkt i Daniel N. Sterns utviklingspsykologi, og viser hvordan foreldrenes adferd påvirker barna. Forfatteren minner om at bak enhver voksenkonflikt, finnes et barn i klemme. Boken er en kjærlig håndsrekning til markante foreldre, men også til lærere og pedagoger.

 • Einarsen, Ståle V. : Håndtering av konflikter og trakassering i arbeidslivet : jus og psykologi

  Boken forener juridiske og organisasjonspsykologiske løsninger med tanke på å foreta en forsvarlig og god håndtering av konflikter og trakassering. Trakassering, mobbing og utilbørlig opptreden må håndteres på en saklig, god og rettferdig måte. Boken behandler problemstillinger knyttet til konflikter og konfliktløsning. Blant annet kan man lese mer om hva som menes med konflikt og trakassering, hvordan konflikter oppstår, hvordan de utvikler seg, hvem som skal gjøre hva når de oppstår osv. Boken er særlig egnet for arbeidsgivere, ledere, personalmedarbeidere, bedriftshelsepersonell, tillitsvalgte, konsulenter og ordinære arbeidstakere. Den viser dessuten hvilke bestemmelser som finnes i lover og regler, og hvordan man kan bruke et juridisk perspektiv for å skape varige løsninger.

 • Gundersen, Bjarne Riiser : Svenske tilstander : en reise til et fremmed land

  Alle har meninger om utviklingen i Sverige – om forstedene, innvandring, korrekthetskultur osv., men vi nordmenn har egentlig lite kunnskaper om nabolandet vårt. Sverige har på mange områder blitt et samfunn som langt på vei har forlatt det fellesskapsorienterte, sosialdemokratiske systemet vi trodde vi hadde felles i Skandinavia, hevder forfatteren.

 • Røyneberg, Anders : Plantelykke : stell og innred med grønne planter

  En bok med tips og inspirasjon hvordan du kan lykkes med grønne inneplanter. Boken inneholder informasjon om hvilke planter du bør velge og om hvordan du steller dem, i tillegg til å fortelle om hvordan du kan innrede hjemmet ditt med ulike planter. Anders Røyneberg, også kjent som Arctic Gardener, er hagedyrker og har over 40 000 følgere på sin Instagramkonto om å holde planter innendørs.

 • Kofstad, Hege : Grenselosene

  Under krigen var det nordmenn langs hele svenskegrensen som satte livet på spill for å lose flytninger trygt over til Sverige. Det var omtrent tusen personer, menn, kvinner, ungdommer og barn som meldte seg frivillig til denne jobben. Den yngste var bare 8 år gammel. Nervepresset var stort. Det var dødsstraff for å hjelpe flyktninger. Når krigen var over var det andre motstandsfolk som ble helter, mens grenselosene ble verken anerkjent eller husket. I denne boka blir deres historie fortalt.

 • Rodriguez, Deborah : Margarita-onsdager. 2.

  49 år gamle Deborah Rodriguez måtte flykte fra vennene sine og den lille kaféen hun hadde startet i Kabul i Afghanistan. Også livet hjemme i USA viser seg å bli vanskelig, og til slutt får hun nok og pakker bilen. Sammen med katten Polly legger hun i vei mot en liten havneby i Mexico for å starte på nytt, på tross av at hun ikke kan et ord spansk. Snart blir hun en del av et nytt fellesskap, og med hjelp fra lokalbefolkningen og andre immigranter starter hun en ny tilværelse, en ny familie, og finner en ny utgave av seg selv. Dette er oppfølgeren til New York Times-bestselgeren «Kabul Beauty School».

 • Langsveen, Tove Irene : Hvor er lyset om vinteren? : da Sivert valgte å avslutte livet

  Sivert velger å avslutte livet bare 20 år gammel på studenthybelen i Trondheim. Han hadde en drøm om å bli forfatter. Moren finner et ferdig manus på PC'en hans. Det handler om ensomhet, om å komme ut av skapet og om en som heter Tomas. Moren Tove bestemmer seg for å utgi Siverts tekster og for å skrive sine egne. Boken har blitt en kombinasjon av Siverts litterære og ambisiøse tekst og morens jordnære og varme tekster. Omtalen er utarbeidet av BS.

 • Montgomery, Hedvig : Barneskoleårene : 6-13 år : syv enkle steg for å lykkes med oppdragelsen i læringens tid

  I denne fjerde boken i Foreldremagi-serien guider Hedvig Montgomery foreldre gjennom årene der barnet finner sin plass i det store fellesskapet. Barneskoletiden er full av store følelser som er vanskelige å kontrollere, og en jakt på hva det vil si å være «meg». Det er i disse årene barnets personlighet formes. Det er et prosjekt fullt av sårbarhet. Frykten for å havne utenfor eller å miste ansikt er stor, og barna er sosiale nybegynnere i en tilværelse full av mattelekser, skjøre vennskap og andre bekymringer.
  Montgomery gir metodene og rådene du trenger på veien mot det å få trygge og passe lykkelige barn. Og hun svarer på det alle foreldre spør seg om: Hvordan oppnår jeg at barnet kommer til meg når noe er vanskelig? Hva gjør jeg om barnet mitt er ensomt? Hvor mye tid skal vi bruke på lekser? Dette er boken som gjør deg til den forelderen du ønsker å være.

  Hedvig Montgomery (f. 1968) er psykolog med egen praksis som familieterapeut. Hun holder en rekke kurs og foredrag for foreldre, lærere og annet personell om barn og utvikling. Foreldremagi-serien er enormt populær og har blitt en internasjonal suksess med salg til 23 land.

 • Vahr, Ellen : Miss Marie : roman

  På grunn av blokaden av Norge under første verdenskrig er det mangel på mel i Kristiania, og bakerfamilien Thoresen sliter. For å hjelpe familien økonomisk takker Thea ja til en invitasjon fra to tanter i Amerika om å komme dit for å jobbe hos den velstående familien Vanderbilt. Hun forlater Norge og kjæresten. I Amerika opplever hun et liv hun ikke kunne forestille seg. Som tjenestejente på Long Island, opplever hun store sosiale skiller og at frihet er ikke for alle. Thea støtter seg på tantene. De har en hemmelighet som Thea blir en del av. Når urettferdighetene i Vanderbilt-systemet også får konsekvenser for tjenerne, må hun ta en avgjørelse på hva hun synes er rett og hva hun selv står for.

 • Prowse, Amanda : Kunsten å forsvinne

  Nina er gift med en vellykket forretningsmann og familien lever et privilegert liv. Hennes største utfordring er å håndtere de andre privatskolemødrene og de sosiale kodene. Plutselig dør Ninas mann, Finn, i en trafikkulykke, og livet forandrer seg dramatisk. Alene med barna oppdager hun at familien er på konkursens rand. Hun hadde stolt blindt på Finn og trodd at han hadde full kontroll. Nina må finne sin egen styrke, tørre å vise svakhet og be om hjelp og om å få kontroll over eget liv.

 • Hjorth, Vigdis : Henrik Falk : roman

  Henrik Falk føler seg fanget allerede da han kommer hjem fra bryllupsreise med sin høygravide kone Elsa. Han satset alt på aksjemarkedet for å redde familiearven, men tapte. Han er nå ansatt på svigerfarens bensinstasjon og helt fanget inn i svigerfamiliens liv, noe han ikke kan utstå. Da han får vite at hans tidligere kjæreste har kjøpt barndomshjemmet hans, blir situasjonen helt uutholdelig for Henrik. Romanen er fritt etter Henrik Ibsens «Hedda Gabler» og er en del av Ibsen NOR, hvor tre av vår tids store skandinaviske forteller har latt seg inspirere av Ibsen.

 • Hunter, Cara : Hjemmets lune rede. 1.

  Åtte år gamle Daisy var utkledd som en liten tusenfryd da hun forsvant sporløst fra en fest. Men når politiet gransker bildene fra festen, er det ikke Daisy, men et annet lite barn, som løper rundt i blomsterdrakten. Var hun i det hele tatt på festen? Kriminalinspektør Adam Fawles blir satt på saken der ingenting er slik det først ser ut til.

 • Holt, Anne : Furet/værbitt : Selma Falcks andre store sak : kriminalroman. 2.

  Dette er andre bok i serien om Selma Falck. Selma våkner opp i en brennende hytte på snaufjellet. Hun er naken, vet ikke hvor hun befinner seg eller hvordan hun er havnet der. Hukommelsen er borte. Hun kommer seg ut av hytta i bare et par for store gummistøvler. Det er ingen hytter i nærheten, og en snøstorm er på vei. Etter hvert danner hun seg et bilde av hendelser det siste halve året. Hun innser at hun må komme seg raskt tilbake til sivilisasjonen, ikke bare for egen del, men det står om selve nasjonens framtid, og hun har utrolig kort tid på seg.

 • Horst, Jørn Lier : Illvilje. 14.

  Wisting involveres i en sak når den sadistiske voldsforbryteren Tom Kerr skal peke ut stedet hvor et av hans offer er nedgravd. Stedet befinner seg i Wistings politidistrikt. Under visningen klarer Tom Kerr å flykte med hjelp fra noen på utsiden. Etterforsker Adrian Stiller har lagt opp til en ukonvensjonell etterforskningsmetode. Han mener Tom Kerr har en medhjelper som har begynt å drepe på egen hånd, og håper på at Kerr skal føre han til den personen. Men når de finner Tom Kerr er han død, og han er den eneste som kan peke ut sin ukjente partner.