Innhold

FREDAG 26.07.

SYKKELREBUS

Fra kl. 17.00

Under årets Vegalangs i Vormadalen blir det mulighet for å ta med familien på sykkeltur mellom kulturminner i Vormadalen.

Det er naturligvis også lov å benytte bil; ikke minst fordi én av rebusene befinner seg på kirkeruinene. Men de øvrige er lokalisert ganske nær hverandre på Fenstads østre og vestre side. Når du har besøkt kirkeruinene vil du på posten se hvor de øvrige kan finnes. Det er til sammen 10 poster.

Hver rebus gir deg en bokstav. Sett bokstavene riktig sammen, og du får løsningsvaret som du sender som SMS til 

91 11 02 81. Merk svaret REBUS + svaret ditt + fullt navn og adresse. Siste frist for innsending er 29.07.19 kl. 12.00.

1. premie er 5 verdikuponger til Årnes kino.

2. og 3. premie gir 2 verdikuponger hver.

HOFSETH SØNDRE

Vestsidavegen 1362, 2162 Brårud

https://www.hofseth-gard.no/ 

11.00 - 18.00   Gardsbutikk med damaskvevet lin fra Klässbols.  Kafè.

 

17.00 - 19.00  MIDTKAMMERBUSS

 Bilde av gården Henaug

BUSSTUREN ER UTSOLGT! Det er kommet henvendelser om man kan få lov til å kjøre etter i egen bil, men arrangøren har bestemt at dette IKKE vil være mulig. Pga en misforståelse har dette dessverre ikke kommet fram ved henvendelser til biblioteket.

Midtkammerbuss rundt Vormsund, oppmøte ved Nes kirke.

Busstur i sentrale deler av Nes der vi besøker gamle garder med store midtkammerbygninger, og hvor vi kjører gjennom den gamle utmarka deres – nå veldyrket jordbruksområde med Neskollen som nær nabo. Guide Jan Erik Horgen. 

Midtkammerbygninger – en rik kulturarv!

Årets midtkammer-busstur går til store garder i Vormsund med besøk til flere garder i dette gamle sentrale området i Nes. På Nedre Henaug, Tesen og Kjølstad kommer vi inn i husa, andre steder ser vi husa fra bussen – og med orientering om historia til husa og bebyggelsen generelt. Vi kjører også en runde rundt i det gamle utmarksområdet til gardene i Vormadalen – nå et veldyrket jordbruksområde med boligområdet Neskollen som nærmeste nabo.
Guide på midtkammer-bussen er i år som tidligere år, Jan Erik Horgen, etnolog og nesbu med lang erfaring fra formidling av lokal bygnings- og kulturhistorie.
Om vi kan snakke om en særmerkt byggeskikk for Nes, må det være det store antallet gamle, store gardbygninger i Vormadalen. Vi håper mange benytter anledningen til å bli bedre kjent med den rike kulturarven som ligger i disse gamle husa!
Bussturen starter fra parkeringsplassen ved Nes kirke. Turen varer to timer. Den kan kombineres med åpningsprogrammet på Nes prestegard umiddelbart etter at turen er avsluttet. 

Billetter kr 200,00 (kr 250,00 i døra). Kjøp her.

19.30 - 20.00 OFFISIELL ÅPNING

Nes prestegård - Disen

Disenvegen 25, 2160 Vormsund

Biskop Atle Sommerfeldt, ordfører Grete Sjøli m.fl.  Musikkinnslag

Nes prestegård, Disen, har vært bolig for sokneprest og prost i Nes siden middelalderen. I mange hundre år lå prestegården ute ved elvemøtet mellom Vorma og Glomma, rett ved gamle Nes kirke, nå Nes kirkeruiner. Grunnet fare for ras ble prestegården flyttet lenger inn på gården på begynnelsen av 1700-tallet. Presteboligen ble bygget i 1787 og er fredet. Prost Liv B. Krohn-Hansen og Wollert Krohn-Hansen har bodd der siden 2015.

20:00 - 20:30 Kaffe og kringle

(Felles for gjester åpning og gjester huskonsert)

20.30 - 21.30 HUSKONSERT I PRESTEGÅRDEN

KONSERTEN ER UTSOLGT!

Bernt Ola Volungholen er dessverre blitt sykmeldt, men vi har fått en svært god erstatter; nemlig sopran Mona Julsrud. Innholdsmessig blir konserten ellers stort sett som tidligere annonsert.

Wollert Krohn-Hansen; piano

Mona Julsrud; sopran.

Nes prestegård

 

Velkommen til huskonsert i storstua i Nes prestegård! Mona Julsrud og Wollert Krohn-Hansen byr på en times variert program. Det blir en blanding av opera og viser med en god porsjon humor og improvisasjon. Mona Julsrud fra Eidsvoll Verk har i nesten tre tiår vært en av Norges mest ettertraktede konsertsangere. Hun har turnert i Europa, USA og Japan og sunget med noen av verdens beste dirigenter og orkestre, med et repertoar som spenner fra tidlig barokk til ny musikk. Hun har også medvirket på mange kritikerroste cd-innspillinger. Mona har studert ved Norges musikkhøgskole og Royal College of Music i London og er i dag tilsatt som professor i sang ved Norges musikkhøgskole. Wollert Krohn-Hansen bor i prestegården og arbeider som kantor og frilans jazzpianist. Han spiller jevnlig med Magnolia Jazzband og er en ettertraktet akkompagnatør for artister og kor. Mona og Wollert har spilt jevnlig sammen gjennom mange år. Dette er en eksklusiv konsert. Det selges bare 45 billetter og billettsalget er godt i gang. Billettene kan kjøpes på hjemmesiden til Nes kulturhus og Nes bibliotek. Konserten kan gjerne kombineres med offisiell åpning av Vegalangs i prestegården med påfølgende servering av kaffe og kringle i timen før.

Dette er en eksklusiv konsert. Det er kun plass til 45 publikummere. Førstemann til mølla.

Billetter kr. 250,00. Kjøp her.

LØRDAG 27.07.

SYKKELREBUS

Under årets Vegalangs i Vormadalen blir det mulighet for å ta med familien på sykkeltur mellom kulturminner i Vormadalen.

Det er naturligvis også lov å benytte bil; ikke minst fordi én av rebusene befinner seg på kirkeruinene. Men de øvrige er lokalisert ganske nær hverandre på Fenstads østre og vestre side. Når du har besøkt kirkeruinene vil du på posten se hvor de øvrige kan finnes. Det er til sammen 10 poster.

Hver rebus gir deg en bokstav. Sett bokstavene riktig sammen, og du får løsningsvaret som du sender som SMS til 

91 11 02 81. Merk svaret REBUS + svaret ditt + fullt navn og adresse. Siste frist for innsending er 29.07.19 kl. 12.00.

1. premie er 5 verdikuponger til Årnes kino.

2. og 3. premie gir 2 verdikuponger hver.

ELVEKONGEN - KUNSTCRUISE

Fra Årnes brygge

https://elvekongen.no/

 

10.30 - 15.00   Kunstcruise med Elvekongen til Huser. Start Årnes brygge.

Som en del av Vegalangs i Vormadalen, inviterer vi til Kunstcruise med Elvekongen til Huser gård lørdag 27. juli. Få med deg både en fin tur på elva og besøk på Kari Undertuns utstilling i stabburet på presteenkesetet Huser i Fenstad. Kari Undertun vil være med på turen opp til Huser og vil underveis fortelle litt om sin kunst.

Avgang kl 10.30 fra Årnes brygge, retur fra brygga på Huser kl 14.00

Billettpriser: Kr 300,- pr. person / kr 50,- for barn (u 15 år)

Billetter  Kjøp her.

 

HOFSETH SØNDRE

Vestsidavegen 1362, 2162 Brårud

https://www.hofseth-gard.no/ 

11.00 - 16.00   Marked på tunet. Kafé

11.00 - 18.00   Gårdsbutikk i stabburet med damaskvevet lin fra Klässbols.

ELVEVANDRING

Hol gard, Holslia 100, 2160 Vormsund

11.00 - 13.00   Elvevandring fra Hol gard til presteenkesetet Huser.

Skyss tilbake til Hol kan ordnes. 

Billetter kr. 100,00. (kr 150 i døra)  Kjøp her

VORMA GÅRDSBUTIKK

Vestsidavegen 1464, 2162 Brårud

https://vormagardsbutikk.selz.com/

12.00 - 16.00   Salg av kaffe og kake. Selvplukk av egg og hilse på dyra.

Velkommen til oss på Vorma! Hos oss kan du hilse på alpakka, høner, kaniner, hund og katter. Vi har gårdsbutikk med mange spennende varer; bl.a ferske egg, alpakkaprodukter, garn, hjemmestrikk og hjemmesydde klær. 

Vi har servering av kaffe og kake, og det vil også bli mulighet til å kjøpe mat fra grillen.

PRESTEENKESETET HUSER GARD

Huservegen 120, 2170 Fenstad

https://husergard.no/

11.00 - 15.00   Galleri, kafe og butikk. Aktivitetsløype for barn.

12.00                Åpning kunstutstilling Kari Undertun

12.00  - 14.00   Teaterverksted for barn

                        6 – 9 år (begrenset antall). Kr 100,00 (kr150,00 i døra).

Instruktør: Skuespiller Sveinung Oppegaard. Dette er rett og slett en time i drama/teater. Det vil bli lek og moro, hvor deltagerne vil bli introdusert til nye leker og øvelser, men kanskje også får et gjensyn med gode gamle klassikere med en twist av teater. Vel møtt!

                        Kjøp her

SYDTANGEN

Ellingsjøvegen 23, 2170 Fenstad

Åpent lørdag og søndag kl. 12.00 - 16.00

Gjenbruksmarked. Salg av håndarbeid og malerier, samt kaffe og hjemmebakst.

Velkommen til hyggelige dager med levende musikk. Det blir buskspel med toradere og trekkspill.

 

 

12.00 – 18.00 DE MINSTE GAMLE HUSA

Skomakerstua, Vesethaugen og Hørjehagan

 Bilde av husmannsplassen Skomakerstua under garden Veset

I Vormadalen står fortsatt noen få små, gamle hus – hus med ett eller to rom, og som det fantes mange av for 100-200 år siden. To av dem, Skomakerstua og Vesethaugen, er begge fint istandsatt. Et tredje lite hus, Hørjehagan, skal settes i stand. Under årets Vegalangs i Vormadalen vil vi presentere disse tre husa lørdag 27. juli.

Hørjehagan ligger langs Vestsidavegen i Vestre Fenstad – Vestsidavegen 673 – ca 400 m nord for der Blekstadvegen tar av fra Vestsidavegen. Stedet var plass under Horgen og var bebodd til 1975. Etter hussoppangrep må huset nå settes i stand, og handverkere vil demonstrere istandsetting/utskifting av skadde materialer. Eier Jan Erik Horgen vil fortelle om plassens historie.

Husmannsstuene på Veset ligger på andre sida av Vorma, lett tilgjengelig et steinkast fra hverandre i skogkanten i kort gangavstand fra riksveg 177 (Eidsvollvegen). Sti til stuene vil være merket fra parkering på Veset, Vesetalleen 20. De gamle tømmerstuene var bebodd fram til 1950-60-årene. Deretter sto de til forfalls fram til de ble satt i stand for et par år siden. Gjennom kunstutstilling, videovisning og kåseri skal publikum fornemme historia deres; levd liv og siden forfall. I stuene stiller kunstner Brigitte Stolpmann ut fotomontasjer der hun har brukt elementer fra stuene da de sto til forfalls. Etter pop-up-utstillingen i husmannsstuene er det videovisning og kåseri i hovedbygningen på garden. Leder i Romerike historielag, Tom Ola Halvorsen, presenterer videosnutten om levd liv i stuene og kulturminnerådgiver i Nes kommune, Kristoffer Andersen, kåserer om de minste små husa.

HØRJEHAGAN

Vestsidavegen 673, Vestre Fenstad

Bilde av husmannsplassen Hørjehagan under garden Horgen

12.00 – 14.00 Hørjehagan: Istandsetting

12.30 Orientering om plassen ved etnolog og eier Jan Erik Horgen.

13.00 -14.00 Grendebygg AS demonstrerer utskifting av bunnstokker

Saft og kake til salgs.

HUSMANNSSTUENE PÅ VESET

Oppmøte Vesetalleen 20, Fenstad øst

http://www.vesetgard.no/

Bilde av husmannsplassen Vesethaugen

14.00 – 18.00 Husmannsstuene på Veset: Gjenkjenning og innlevelse.                 

14.00 – 16.45 Pop-up-utstilling (salgsutstilling); i husmannsstuene. Kunstner Brigitte Stolpmann: Hus i forfall (foto/fotomontasje). Se egen omtale. Kafe i skogen. 

17.00 – 18.00 «De minste gamle husa»; på salen i hovedbygningen. Videopresentasjon ved Tom Ola Halvorsen, leder i Romerike historielag.  Kåseri ved Kristoffer Andersen, kulturminnerådgiver i Nes kommune. 

Billetter kr. 100,00 inkl kaffe og noe å bite i. Kjøp her

POP-UP-UTSTILLING. BRIGITTE STOLPMANN

Hus i forfall

Husmannsstuene på Veset. 

Åpent kl. 14.00 - 16.45.

Foto/fotomontasje. Salgsutstilling.

SØNDRE BREEN

Vestsidavegen 1441, 2162 Brårud

15.00 - 18.00   Afternoon Tea og miniutstilling -Bjarne Røtterud.

Det serveres Afternoon Tea, og kombineres med en miniutstilling av Bjarne Røtteruds bilder, utlånt av Christine Baumann. 

Bjarne Røtterud (1929-2011) ble født i Nannestad, og utdannet ved Statens Kunstakademi i 1959 og ved flere skoler i Paris. Han er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet i Oslo og Nasjonalbiblioteket i Paris, i tillegg til en rekke lokale bygg som Nes Rådhus og Nannestad Kommunehus. Kunsthistoriker, og tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, Per Hovdenakk skrev om Bjarne Røtteruds bilder at "de bygger på en særegen syntese av analyse og intuisjon, og en sjelden beherskelse av maleriets tekniske og estetiske kvaliteter".

Les gjerne mer på www.bjarnerotterud.no. 

I 1980 hadde Breen i 30 år vært benyttet som sosialbolig for kommunen, og Romerikes Blad skrev at det mest sannsynlig ville bli solgt for nedriving. Heldigvis falt Bjarne Røtterud for lyset i den store salen i andre etasje som i de neste 30 somrene skulle bli hans atelier, og Bjarne og Christine reddet huset fra å rives. Det er fortsatt mange synlige spor etter Bjarne Røtterud på Breen, blant annet installasjonene han har laget på fundamentene etter stabburet. dette ble dessverre solgt i perioden kommunen eide Breen. Vi er forøvrig veldig nysgjerrige på hvor stabburet ble av, så det blir gratis Afternoon Tea til den som har tips som gjør at vi kan finne det! 

SØNDAG 28.07.

SYKKELREBUS

Under årets Vegalangs i Vormadalen blir det mulighet for å ta med familien på sykkeltur mellom kulturminner i Vormadalen.

Det er naturligvis også lov å benytte bil; ikke minst fordi én av rebusene befinner seg på kirkeruinene. Men de øvrige er lokalisert ganske nær hverandre på Fenstads østre og vestre side. Når du har besøkt kirkeruinene vil du på posten se hvor de øvrige kan finnes. Det er til sammen 10 poster.

Hver rebus gir deg en bokstav. Sett bokstavene riktig sammen, og du får løsningsvaret som du sender som SMS til 

91 11 02 81. Merk svaret REBUS + svaret ditt + fullt navn og adresse. Siste frist for innsending er 29.07.19 kl. 12.00.

1. premie er 5 verdikuponger til Årnes kino.

2. og 3. premie gir 2 verdikuponger hver.

HOFSETH SØNDRE

Vestsidavegen 1362, 2162 Brårud

https://www.hofseth-gard.no/

11.00 - 16.00   Marked på tunet, Kafè

11.00 - 18.00   Gardsbutikk i stabburet med damaskvevet lin fra Klässbols

ELVEVANDRING

Hol gard, Holslia 100, 2160 Vormsund

11.00 - 13.00 Hol. Elvevandring fra Hol gard til presteenkesetet Huser. Skyss tilbake til Hol kan ordnes.

Billetter kr 100,00 ( kr. 150 i døra)  Kjøp her

VORMA GÅRDSBUTIKK

Vestsidavegen 1464, 2164 Brårud

https://vormagardsbutikk.selz.com/

Velkommen til oss på Vorma! Hos oss kan du hilse på alpakka, høner, kaniner, hund og katter. Vi har gårdsbutikk med mange spennende varer bl.a ferske egg, alpakkaprodukter, garn, hjemmestrikk og hjemmesydde klær. 

 

Vi har servering av kake, kaffe og det vil også bli mulighet til å kjøpe mat fra grillen.

12.00 - 16.00   Salg av kaffe og kake. Selvplukk av egg og hilse på dyra.

SYDTANGEN

Ellingsjøvegen 23, 2170 Fenstad

12.00 - 16.00   Levende musikk. Marked. Kafe.

Gjenbruksmarked. Salg av håndarbeid og malerier, samt kaffe og hjemmebakst.

Velkommen til hyggelige dager med levende musikk. Det blir buskspel med toradere og trekkspill.

 

PRESTEENKESETET HUSER

Huservegen 120, 2170 Fenstad

https://husergard.no/

11.00 - 13.00 Presteenkene går igjen.

Vandrespill med omvisning i bygdas eldste kirke; Fenstad, vandring gjennom ravinedalen fra Fenstad kirke og ned til Huser, og møte med de tre presteenkene som holdt til på Huser på 1700- og 1800-tallet.

Billetter kr. 150,00 (kr. 200,00 i døra). Kjøp her

(Noen skal ha hatt problemer med å få kjøpt billetter på nettet. I så tilfelle er det bare å stille opp i døra, eller kontakte Huser direkte )

13.00 - 16.00   Galleri, kafe og butikk. Aktivitetsløype for barn

14.00 - 16.00   Teaterverksted for barn

                         10 – 12 år (begrenset antall). Kr 100,00 (kr150,00 i døra).

Instruktør: Skuespiller Sveinung Oppegaard. Dette er rett og slett en time i drama/teater. Det vil bli lek og moro, hvor deltagerne vil bli introdusert til nye leker og øvelser, men kanskje også får et gjensyn med gode  gamle klassikere med en twist av teater. Vel møtt!

                         Kjøp her

Noen skal ha hatt problemer med å få kjøpt billetter på nettet. I så tilfelle er det bare å stille opp i døra, eller kontakte Huser direkte )

ELVEKONGEN

Oppmøte Årnes brygge, 2150 Årnes

https://elvekongen.no/

15.00 - 17.00   Elvekongen tur-retur Årnes brygge - Svanfoss sluse.

                        Billetter kr. 300,00 Kjøp her.

SØNDRE BREEN

Vestsidavegen 1441, 2162 Brårud

15.00 - 18.00   Afternoon Tea og miniutstilling -Bjarne Røtterud.

Det serveres Afternoon Tea, og kombineres med en miniutstilling av Bjarne Røtteruds bilder, utlånt av Christine Baumann. 

Bjarne Røtterud (1929-2011) ble født i Nannestad, og utdannet ved Statens Kunstakademi i 1959 og ved flere skoler i Paris. Han er blant annet innkjøpt av Nasjonalgalleriet i Oslo og Nasjonalbiblioteket i Paris, i tillegg til en rekke lokale bygg som Nes Rådhus og Nannestad Kommunehus. Kunsthistoriker, og tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter, Per Hovdenakk skrev om Bjarne Røtteruds bilder at "de bygger på en særegen syntese av analyse og intuisjon, og en sjelden beherskelse av maleriets tekniske og estetiske kvaliteter".

Les gjerne mer på www.bjarnerotterud.no. 

I 1980 hadde Breen i 30 år vært benyttet som sosialbolig for kommunen, og Romerikes Blad skrev at det mest sannsynlig ville bli solgt for nedriving. Heldigvis falt Bjarne Røtterud for lyset i den store salen i andre etasje som i de neste 30 somrene skulle bli hans atelier, og Bjarne og Christine reddet huset fra å rives. Det er fortsatt mange synlige spor etter Bjarne Røtterud på Breen, blant annet installasjonene han har laget på fundamentene etter stabburet. dette ble dessverre solgt i perioden kommunen eide Breen. Vi er forøvrig veldig nysgjerrige på hvor stabburet ble av, så det blir gratis Afternoon Tea til den som har tips som gjør at vi kan finne det! 

MANDAG 29.07.

SYKKELREBUS

Fram til kl. 12.00

Under årets Vegalangs i Vormadalen blir det mulighet for å ta med familien på sykkeltur mellom kulturminner i Vormadalen.

Det er naturligvis også lov å benytte bil; ikke minst fordi én av rebusene befinner seg på kirkeruinene. Men de øvrige er lokalisert ganske nær hverandre på Fenstads østre og vestre side. Når du har besøkt kirkeruinene vil du på posten se hvor de øvrige kan finnes. Det er til sammen 10 poster.

Hver rebus gir deg en bokstav. Sett bokstavene riktig sammen, og du får løsningsvaret som du sender som SMS til 

91 11 02 81. Merk svaret REBUS + svaret ditt + fullt navn og adresse. Siste frist for innsending er 29.07.19 kl. 12.00.

1. premie er 5 verdikuponger til Årnes kino.

2. og 3. premie gir 2 verdikuponger hver.

 

OLSOK - med pilgrimsvandring og olsokgudstjeneste

Oppmøte Nes kirke

http://www.kirkenines.no/

17.00 Pilgrimsvandring fra Nes kirke til Nes kirkeruiner. 

18.00 Olsokgudstjeneste i ruinene 


Publisert: 25.04.2019 16:45:11
Sist endret: 26.07.2019 10:04