Det er sterk mistanke om meslinger hos en person som er bosatt i Nes kommune, men som arbeider i Oslo. Arbeidsplassen er ivaretatt. Personer som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger, bør være oppmerksomme på symptomer og følge råd om vaksine.

Det er ingen kjent sammenheng med nylig meslingsmittet ansatt på Oslo legevakt.

Vedkommende reiste med Kongsvingerbanen fra Haga til Oslo tirsdag morgen 26.mars. (avgang fra Haga kl 06.10, ankomst Oslo S kl 06.56), og var trolig smittsom under reisen.

Reisende med dette toget som ikke er beskyttet mot meslinger, anbefales å få en dose MMR-vaksine i løpet av dagen i dag – torsdag 28.mars (vaksine har beskyttende virkning hvis den gis innen 72 timer etter eventuell smitte)

Vaksinering (gjelder kun onsdag 27. mars)

Familiens Hus vil være tilgjengelig for vaksinering på dagtid, ta kontakt på telefon 66 10 45 00.
Etter kl. 16.00 er Nes legevakt tilgjengelig for vaksinering, timebestilling på telefon 116117.

Uvaksinerte barn 9-15 måneder som var på toget, anbefales å få en dose vaksine i dag.  Barn 0-8 måneder som var på toget, bør få gammaglobulin i løpet av dagen.  Foreldre til aktuelle barn i Oslo bør kontakte Oslo legevakt. I andre kommuner kontaktes kommunehelsetjenesten eller legevakt.

I Oslo er vaksine tilgjengelig på Oslo legevakt, Storgata 40, på vaksinasjonskontor, smittevernkontor, reiseklinikker og på helsestasjoner (kun barn). I kommuner utenfor Oslo kan man kontakte kommunehelsetjenesten eller legevakt for å finne ut hvor vaksine er tilgjengelig.

Det er høy vaksinasjonsdekning blant barn og unge i Norge, og de fleste voksne personer vil enten ha immunitet fra gjennomgått sykdom eller tatt vaksinen. Men for uvaksinerte eller personer som ikke har hatt meslinger kan disse ha vært utsatt under togreisen.

- For å begrense videre spredning går vi ut med føre-var-råd nå. Meslinger er en sykdom som smitter lett og spesielt ved symptomer på sykdommen, sier overlege Øystein Riise i Folkehelseinstituttet.

Du trenger ikke MMR-vaksine hvis du er:

• Født før 1960
  • Har hatt meslinger
  • Har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet

Symptomer på meslinger:

Symptomene starter med feber og forkjølelseslignende plager som varer i 3–4 dager. En kan også få hvite flekker i munnen. Etter de første dagene blir en gjerne litt bedre, før en på ny får feber og det typiske hudutslettet viser seg. Det starter vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinerte små barn er spesielt utsatt for meslinger og komplikasjoner.

Nyttige lenker:

Vaksinasjonsboka

Nettsiden «Mine vaksiner»

Ved andre spørsmål  kontakte kommuneoverlegen på 476 18 207.

Publisert: 28.03.2019 12:03:40
Sist endret: 28.03.2019 12:03